-

Uusi tutkimus Owl Labsilta: Joustamattomat työnantajat menettävät työntekijöitä

Yli kolmasosa (35 %) suomalaisista työntekijöistä kieltäytyisi työtarjouksesta, jos siihen ei sisältyisi joustavia työaikoja.

Lähes puolet (46 %) suomalaisista työntekijöistä on vaihtanut työpaikkaa viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana.

HELSINKI--(BUSINESS WIRE)--Yhteistyötä tukevia ratkaisuja tarjoavan tekniikkayrityksen Owl Labsin uuteen The State of Hybrid Work Report 2022 -tutkimukseen osallistui 2 000 vastaajaa Pohjoismaissa, mukaan lukien 500 Suomessa. Tutkimuksen mukaan lähes puolet (46 %) suomalaisista työntekijöistä on vaihtanut työpaikkaa viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana ja niistä, jotka eivät ole vaihtaneet työpaikkaa, 15 % etsii aktiivisesti uusia työmahdollisuuksia vuoden 2022 aikana. Viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana työntekijät ympäri maailmaa ovat saaneet mukautua uudenlaiseen elämäntapaan ilman kiinteää työskentelypaikkaa. He odottavat nyt työntekoon joustavuutta sekä ajan että paikan osalta. Työnantajien täytyy mukautua työntekijöiden toiveisiin työntekijöiden säilyttämiseksi ja uusien huippulahjakkuuksien houkuttelemiseksi. Työsuhteisiin liittyviä ehtoja ja toimintatapoja on mukautettava, työntekijöille on tarjottava parempia etuja ja joustavaa työntekoa – muussa tapauksessa henkilöstökulut voivat nousta merkittävästi ja kasvu pysähtyä.

Joustavaa hybridityötä

Nykyisessä työilmapiirissä ei ole enää juurikaan perinteisiä ”yhdeksästä viiteen”-töitä. Uusi normaali merkitsee luistavaa työaikaa tai muunlaista joustoa, jonka hyväksyvät sekä työnantajat että työntekijät. Työnteon aikaa, paikkaa ja tapaa pidetään asiana, josta työnantaja ja työntekijä sopivat yhdessä.

Yli kolmasosa (35 %) suomalaisista työntekijöistä kieltäytyisi työtarjouksesta, jos siihen ei sisältyisi joustavia työaikoja ja lähes kolmasosa (28 %) kieltäytyisi, jos työskentelypaikan osalta ei olisi joustoa. Neljäsosa (24 %) suomalaisista työntekijöistä kieltäytyisi työtarjouksesta, jos tuleva työnantaja vaatisi toimistolla työskentelyä. Työntekijät vaativat joustavuutta, eivätkä aio pysyä työpaikassaan (tai hyväksyä uutta), jos joustoa ei ole.

Kaikkein houkuttelevimpia tulevan työnantajan tarjoamia etuja suomalaisten mielestä olisivat joustava työaika (35 %), rajattomat lomamahdollisuudet siinä määrin kuin se on mahdollista (23 %), nelipäiväinen työviikko (21 %) ja työskentelypaikan joustavuus (17 %).

Tutkimuksen mukaan ihanteellinen tasapaino työskentelypaikan osalta olisi kolme päivää toimistolla ja kaksi päivää etänä.

Lähes puolet vastaajista uskoo, että toimistolla työskentelevät saavat etuja etätyöntekijöihin verrattuna

Hybridityöhön on siirrytty nopeasti ja monet yrittävät edelleen saada selvyyttä siihen, miten hybridityö toimii parhaiten käytännössä. Siksi monet ovat edelleen huolissaan siitä, että etätyönteko voi johtaa työmahdollisuuksien tai muiden etujen menettämiseen. Hybridityö vaatii, että työnantaja kartoittaa tarkasti käytössä olevat toimintaperiaatteet, työntekijöiden koulutuksen, toimiston tekniikan ja yrityskulttuurin, jotta voidaan mukautua työtiimin hajautettuun toimintaan.

● Pohjoismaisista työntekijöistä 47 % uskoo, että joitakin työntekijöitä suositaan sen perusteella, miten ja missä he työskentelevät.

● 54 % pohjoismaisista työntekijöistä uskoo, että työnantajilla on vahvempi luottamus kokoaikaisesti toimistossa työskenteleviin työntekijöihin kuin hybridi- tai etätyötä tekeviin.

● Kolmasosa (32 %) pohjoismaisista toimistotyöntekijöistä on sitä mieltä, että etätyötä tekevien kollegojen kanssa on vaikeampi luoda hyvin toimivaa työsuhdetta.

Owl Labsin toimitusjohtaja Frank Weishaupt sanoo: "Olemme nyt tulossa uuteen työskentelytapojen vaiheeseen ja on selvää, että työnantajien ympäri Eurooppaa on tarjottava työntekijöilleen joustavuutta paikan, ajan ja työskentelytapojen suhteen voidakseen pitää työntekijät sitoutuneina ja tyytyväisinä. Kun työntekijöille annetaan enemmän valinnan varaa työnsä tekemisestä joustavasti, työnantajien on myös tiedostettava mahdolliset ennakkoluulonsa vähemmän aikaa toimistolla viettäviä työntekijöitä kohtaan.”

”Kaikki” vaihtoivat työpaikkaa vuosina 2020 ja 2021

Tutkimus kertoo myös, että työpaikkaa viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana vaihtaneiden määrä on suuri neljässä Pohjoismaassa. Sekä Tanskassa että Suomessa lähes puolet, 47 % ja 46 % kyselyyn osallistuneista, kertoi vaihtaneensa työpaikkaa viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana. Ruotsissa tulokset kertovat, että kaksi viidestä (40 %) on siirtynyt uusiin tehtäviin ja Norjassa lukema on 38 %.

Tutkimuksen tulokset osoittavat myös, että 16 % niistä työntekijöistä, jotka eivät ole vaihtaneet työpaikkaa viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana, etsii aktiivisesti uusia työmahdollisuuksia vuonna 2022.

Tutkimuksen mukaan kolme tärkeintä syytä, joiden takia pohjoismaiset työntekijät ovat siirtyneet uusiin työtehtäviin vuoden aikana ovat parempi palkka (32 %), paremmat uramahdollisuudet (32 %) ja mieluisammat työtehtävät (26 %).

Frank Weishaupt jatkaa: ”Tutkimuksestamme ilmenee myös se, että työntekijät vaativat nykyään enemmän työnantajiltaan, kun on kyse yleisestä työssä viihtymisestä. Vahvojen ja joustavien henkilöstöetujen tarjoaminen on tärkeämpää kuin koskaan, kun ajatellaan huippulahjakkuuksien säilyttämistä yrityksen palveluksessa.”

Vuonna 2022 keskitytään henkilöstön säilyttämiseen ja huippukykyjen houkuttamiseen

Kun vuosina 2020–2021 monet työntekijät vaihtoivat työpaikkaa, vuoden 2022 tärkein haaste on huippuosaajien säilyttäminen. Työnantajat ovat joutuneet vahvistamaan strategioitaan työntekijöiden säilyttämiseksi. He ovat saaneet tarkastella kaikkia työsuhde-etuja, perehdytysprosessia ja koulutustarjontaa sekä uutta modernia tekniikkaa, joka helpottaa päivittäistä työntekoa.

Tärkeimmät edut, joilla pohjoismaiset työntekijät voidaan houkutella pysymään nykyisen työnantajansa palveluksessa, ovat tutkimuksen mukaan joustava työaika (34 %), nelipäiväinen työviikko (26 %), joustava työskentelypaikka (26 %) sekä sairausvakuutus (23 %).

Metaverse ja toimiston parempi tekniikka

Yli 59 % pohjoismaisista yritysjohtajista ja esimiehistä toivoo, että metaversestä tulee seuraava työpaikat mullistava tekniikka, mutta he eivät usko metaverseen liittyvien toiveiden täyttyvän hetkessä. Yritysten täytyy pohtia, miten työnteko muuttuu ja miten on mahdollista kehittyä jo nyt.

Tekniikalla on merkittävä rooli myös huippukykyjen säilyttämisessä. Siten monet yritykset haluavat luoda nykyaikaisempia ja osallistavampia työpaikkoja, joissa työntekijät viihtyvät. Vaikka toimiston metaverse voi vielä tuntua olevan kaukana, paremmat videoneuvottelutyökalut voivat olla ensimmäinen askel osallistavampaan hybridityöympäristöön.

● 36 % pohjoismaisista työntekijöistä on sitä mieltä, että videoneuvottelutekniikassa olisi parantamisen varaa

● 45 % pohjoismaisista toimistotyöntekijöistä uskoo, että metaverse voi parantaa joustavuutta ja hybridityöskentelyä

Frank Weishaupt sanoo lopuksi: “Tekniikalla on tärkeä osuus työpaikan yhdenvertaisuuden ja työntekijöiden sitouttamisen kannalta. Vaikka metaversen laajentuminen työkäyttöön viekin aikaa, videoneuvottelukokemuksen yksinkertaiset parannukset voivat vaikuttaa merkittävästi työntekijöiden yleiskuvaan työstään sekä työpaikan ryhmähenkeen ja kulttuuriin.”

Tutkimuksesta:

Tutkimuksen toteutti Vitreous World helmikuussa 2022 ja siihen haastateltiin 2000 yritysjohtajaa ja esimiestä Pohjoismaissa (Suomi 500, Ruotsi 500, Norja 500 ja Tanska 500).

Owl Labs

Owl Labs on tekniikkayritys, joka mullistaa maailman viestintätavat osallistavilla ja mukaansatempaavilla videoelämyksillä. Owl Labs haluaa vahvistaa hybridi- tai etätyötä käyttäviä yrityksiä palkitulla tekniikallaan ja nykyaikaisille yrityksille sopivilla tuotteillaan. Yrityksen lippulaivatuote, Meeting Owl Pro, sisältää Wi-Fi-aktivoidun 360 asteen kameran, mikrofonin ja kaiuttimen sekä patentoitua tekoälytekniikkaa, jonka ansiosta kamera tarkentaa automaattisesti puhuvaan henkilöön äänen ja visuaalisten signaalien perusteella. Meeting Owl Pro valittiin vuonna 2020 yhdeksi TIME-lehden sadasta parhaasta innovaatiosta. Owl Labs jatkaa hybridityöskentelyn puolesta puhumista vuosittaisen State of Remote Work -raporttinsa avulla. Tarkempia tietoja Owl Labsista: www.owllabs.eu.

Contacts

Lisätietoja antaa:
Björn Dahlgren, Owl Labsin Pohjoismaiden PR-vastaava, Northern Link PR
bjorn@nlpr.se

Owl Labs



Contacts

Lisätietoja antaa:
Björn Dahlgren, Owl Labsin Pohjoismaiden PR-vastaava, Northern Link PR
bjorn@nlpr.se

More News From Owl Labs

Uusi kysely: 66% suomalaisista työntekijöistä haluaisi kotona työskentelystä lain suojaaman oikeuden

HELSINKI--(BUSINESS WIRE)--Yhteistyötä tukevia ratkaisuja tarjoavan tekniikkayrityksen Owl Labsin hiljattain toteuttama kysely selvittää pohjoismaisten työntekijöiden asennoitumista etätyöhön. The State of Hybrid Work Report 2023 -tutkimukseen osallistui 2 000 vastaajaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Raportista selviää, että peräti 66% suomalaisista työntekijöistä haluaisi etätyöstä tehtävän lain suojaaman oikeuden. Tämä kertoo joustavien työolojen kasvavasta suosiosta. Tutkimuksen...

Owl Labs esittelee Owl Barin

HELSINKI--(BUSINESS WIRE)--Owl Labs, ensimmäinen tekoälypohjaisten, 360-asteisten videokokousratkaisujen tarjoaja, esittelee tänään uuden tuotteensa. Owl BarTM on “front-of-room”-kamera, johon sisältyy mikrofoni ja kaiutin. Tämä liitetään Meeting Owl(R) -yksikköön ja hiljattain esiteltyyn Whiteboard OwlTM -kameraan, joka puolestaan liitetään yhteen Meeting Owl Pron tai Meeting Owl 3:n kanssa. Etätöitä tekevät tiimin jäsenet voivat nyt helposti nähdä huoneen edessä olevan valkotaulun, mikä tekee...

Owl Labs esittelee Meeting Owl 3:n

HELSINKI--(BUSINESS WIRE)--Owl Labs, ensimmäinen tekoälypohjaisia, 360 asteen näkymällä varustettuja videokokousratkaisuja valmistava yritys, ilmoitti tänään esittelevänsä uuden Meeting Owl® 3 -neuvottelukameran, ulkoisen mikrofonin (Expansion Mic) sekä parannetun Owl Intelligence System™ (OIS) -ohjelmiston. Uusi lippulaivatuote edustaa palkitun Meeting Owl -tuotesarjan kolmatta sukupolvea. Siinä on WiFi-aktivoitu 360 asteen kamera, mikrofoni ja kaiutinjärjestelmä. Kamera zoomaa automaattisesti...
Back to Newsroom